onsdag 25 november 2020

Crescent Sniper - Båtbygget som spårade ur. Del 1

Det här är historien om ett båtbygge - som spårade ur.
Men vi börjar från början och får ta oss tillbaka till 2012.

Crescent Sniper, båten som egentligen inte finns.


2012 köptes en Crescent 415 vilken jag fiskade med en säsong. Det var redan då bestämt att båten        skulle byggas om men jag ville först fiska in den och känna efter hur jag ville den skulle se ut. Mer stuvutrymmen än de två som fanns från början var ett av önskemålen. Detta skulle också bli en båt som främst skulle byggas för pelagiskt prickskytte efter gös. En metod som jag satsade hårt på de här åren.                
Modellnamnet 415 hade de tidiga båtarna avsedda för rorkult. Det senare namnet 425 är egentligen mest känt och modellnamnen har varit olika genom åren beroende på vilken inredning båtarna haft.                Ytterskrovet har däremot alltid varit detsamma förutom höjd på akterspegel och reling eller inte och det är en av anledningarna till att dessa båtar blivit så populära. Det här är nämligen ett väldigt bra skrov som har bra sjöegenskaper trots sin lilla storlek.                                                                                        


En fullständig rensning av båtens innanmäte började. Inredning och durk består av plywood som kärnmaterial vilket sedan plastats på utsidan. Men undersidan på plyfan är inte behandlad alls vilket till slut gör att plyfan suger vatten och ruttnar. 
En titt på undersidan av mittoften avslöjar också att de använde lite allt möjligt när de byggde båtar på det glada 70-talet :-) 
Däremot var flytkuddarna inuti tofterna förvånansvärt torra även om de var missfärgade och såg allt annat än trevliga ut.                                                                                   

Båten  helt urkapad och rensad.

Nu var det äntligen dags att börja bygget!
Det vanligaste sättet att bygga om dessa gamla båtar är att bygga upp inredningen av plywood och sedan plasta allt utvändigt. Och gärna antingen måla eller plasta undersidorna så att trät står emot fukten. Det var även så jag hade tänkt göra och så jag gjort på några tidigare byggen.

Men om man ska vara riktigt ärlig brukar finishen bli sådär. Ytan på ett plastlaminat blir väldigt knottrig, även om man målar med topcoat eller annan liknande tjock färg. Egentligen spelar det inte så stor roll men jag blev sugen på att testa ett nytt byggsätt.
Och det var här mitt båtbygge spårade ur......

Jag bestämde mig för att försöka göra hela bygget i enbart glasfiber. Inget inplastat trä förutom i akterspegeln för att få nödvändig styrka för en tung motor.
Och den skulle byggas som en aluminiumbåt. Med enbart stommar och balkar fastplastade, resten av inredningen skulle vara skruvad eller nitad på plats.
Jag bestämde mig också för att den här båten skulle få ta tid. Och kanske aldrig bli klar eftersom allt egentligen varit ett enda stort experiment som har många misslyckade försök bakom sig.
Lokalen jag använt har heller ingen ordentlig uppvärmning så bygget har stått still vintertid trots att det är då man har mest tid över. 

Men att det skulle ta hela 8 år innan den var klar hade jag väl kanske inte tänkt....

Häng med vidare i del 2 så ska jag försöka beskriva hur jag byggt min Crescent Sniper!

Tjipp//Micke


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar