tisdag 23 mars 2010

Trollingtävling på Värmeln


Kristi himmelsfärds dagen, den 13:e maj är det åter dags att jaga gäddorna på Värmeln.
Förra året avgjordes den första trollingtävlingen någonsin på Värmeln och det blev en fullträff!
Alla fick fisk, alla tävlande var nöjda (tror jag), fiskevårdsföreningarna var nöjda och ortsbefolkningen strömmade till invägningen för att kolla. Hur kul som helst!
Så i år är det dags igen. Samma regler som ifjol: Endast gädda, sex spön,bara konstgjorda beten och max antal båtar ca 25 st. Återkommer med närmare info senare.
Nytt för i år är att rampen är asfalterad ända från vattnet och upp till järnvägsövergången. En stor eloge till Edane Båtklubb!
Sen kanske och jag säger kanske, får vi tävla på hela sjön i år!
Södra Värmelns FVO har årsmöte om 14 dagar och där ska beslut tas. Återkommer med info om vad som sägs. Men rykten säger att det iallafall inte är helt tvärnit.
Håll tummarna, för alla vet ju att det alltid nappar bättre på andra sidan sjön!
Datum för anmälan, kontaktuppgifter mm, får jag återkomma med. Killarna på Böjda Spön ( som arrangerar) och Värmelns FVO ska ha ett möte först.
Mer info kommer även ut på div. hemsidor och bloggar inom det snaraste, håll utkik!
Mvh Micke

9 kommentarer:

  1. Göttmos, dä ä ju bra om kan hålla efter Gäddan lite i sjön, finns ganska gott om den sorten.
    I Fiskevårdsynpunkt ännu bättre, när man planterar både Lax o Gös. Och särskilt För den vilda Öringen.

    /Marcus/Team Seagull/s:a värmeln

    SvaraRadera
  2. Hej Marcus! Det är lite känsligt med de här gammaldags catch´n´kill tävlingarna. Men det är för att få bort lite gädda som vi får hålla tävlingen här. Det finns ju en och annan....
    Mvh Micke

    SvaraRadera
  3. Tyvärr så är nog inte en catch'n'kill tävling särskilt fiskevårdande. Problemet är att fiskevårdsföreningarna har väldigt dålig kunskap om vad som påverkar ett bestånd och de tror att det går att fiska ner ett bestånd på samma sätt som man, om man skulle få, kan skjuta ned en älgstam. Visst kan man fiska gädda men att tro att man skulle kunna hålla beståndet i schack på något sätt är nog tyvärr tveksamt. Vad händer exempelvis om gösbeståndet skulle expoldera? Det finns många exempel på sjöar i Sverige där det har skett och det har fått väldigt negativa konsekvenser. Jag har inga problem med att det körs en trollingtävling på Värmeln men kom inte och säg att det i första hand är en fiskevårdande åtgärd, i synnerhet då det görs väldigt lite i övrigt för fiskevården i den sjön. På vilket sätt är exempelvis inplantering av ytterligare en rovfisk (gös) fiskevårdande? Varför byggs det inga nya risvasar i sjön? Det är ju förbaskat kul att fiska och jag skulle tro att det är drivkraften för de flesta som är med på tävlingen. Vill man syssla med fiskevård finns det nog en hel del annat att göra innan man deltar i en trollingtävling.
    Mvh Andreas

    SvaraRadera
  4. Du har helt rätt i det mesta Andreas. Utsättningarna av gös har inte gått bra, de verkar ha svårt att klara sig. Däremot är det ju bevisat att om man fiskar ur lite gädda kan detta hjälpa många övriga arter. Men balansen i ett vatten är otroligt viktig och bör inte rubbas allt för mkt.
    Den senaste fiskevårdande satsningen som gjorts är att det grävs biflöden förbi tre vattenkraftverk just nu. Resultatet blir att öringens lekområden kommer att tiodubblas i storlek. Såna satsningar tycker jag är bra. Även som du säger risvasar är bra och det har lagts ut några sådana i Finnebäcksviken bl.a.
    Jag upplever att biologikunskaperna ökar inom de flesta FVO:n men jag kanske har fel.
    Mvh Micke

    SvaraRadera
  5. Hej igen,

    Ja du har helt rätt Micke. Arbetet i Slorudsälven är verkligen ett bra exempel på en bra satsning så jag var väl kanske lite väl hård mot fiskevårdsföreningen i mitt förra inlägg. Allting grundar sig i att jag har växt upp vid Värmeln (bor dock i Alingsås numera) och känner väldigt mycket för sjön. Därför känns det väldigt viktigt att man är försiktig med just balansen i sjön som du nämner. Trollingtävligen i dess nuvarande form tycker jag är helt ok (även om den är lite konstig eftersom den låter fiskare bryta mot de fiskeregler som annars finns i sjön) och jag hoppas också att trollingklubbar och fiskevårdsföreningar klarar av att hålla det på den nivån. Tyvärr tenderar det att dra iväg och bli fler tävlingar och fler team när fiskvårdsföreningarna ser att de kan få in pengar på tävlingarna. Om de sedan använder pengar till att plantera in mer gös (vilket i Värmelns fall inte är helt osannolikt), då har vi gett med ena handen och tagit med den andra. Det är dock skönt att höra att ni verkar ha så sund inställning till hela frågan. Jag hoppas ni kan hjälpa fiskevårdsföreningarna att ta vettiga beslut.
    Ha det /Andreas

    SvaraRadera
  6. Vargdebatt under vattnet.

    "Däremot är det ju bevisat att om man fiskar ur lite gädda kan detta hjälpa många övriga arter."

    Vilka bevis finns før det?

    Ett naturligt orørt gæddbestånd beror i de flesta fall av relativt få, men storvuxna fiskar. Fiskas dom (blir alltid några kvar som kan leka) Får de mindre større utrymme, totala mængden gædda i sjøn økar. Med økad predation.

    Sen så behøvs alla led i ett ekosystem. Utan predatorer (som æven øring ær) så kommer lætt bestånd i obalans, och en gallring ger dom fiskar som ær kvar bra førutsættningar. Ingen tillfællighet att de flesta riktigt bra øring vatten, också har kraftiga gæddbestånd. Emån, ælvarna på kolahalvøn, vænern..

    Glædjande att det byggs fiskvægar førbi vandringshinder! etc.. Men slæpp tillbaka gæddorna øver en meter. Gæddor och øringar har levt och samverkat sedan tidernas begynnelse.

    Mvh

    David Lundqvist

    SvaraRadera
  7. Hej Micke och Mattias

    Det var inte min avsikt att sätta igång en debatt på er blogg och jag antar att det inte var er avsikt heller. Det finns säkert bättre forum för det. Det positiva är väl att även de största gäddrävarna intresserar sig för er blogg. Jag håller i allt väsentligt med David om det han skriver och vårt jobb är väl att framföra det till fiskevårdsföreningarna. Men som sagt, mitt mål var inte att starta en stor debatt på er blogg.

    Lycka till med fisket i framöver. Over and out från

    Andreas

    SvaraRadera
  8. Hej Andreas! Gör inget alls om du startar debatter, men jag är ingen expert och troligtvis inte rätt man att svara på alla frågor. Värmeln är en otroligt vacker sjö med relativt litet fisketryck. Att förstöra detta vore väldigt synd. Trollingtävlingen är en rolig grej i liten skala som heller inte planeras att växa eller ske flera gånger om året. Det som är roligt är att de aktiva inom FVO sakta men säkert håller på att bytas ut från nätfiskare till personer med mer modernt/eko-tänkande. Tror och hoppas att det kan gagna sjön och dess innevånare.
    Mvh Micke

    SvaraRadera
  9. Hejsan David! Trevligt med så fint besök på vår enkla blogg. Gillade senaste artikeln om din båt.
    Det blir alltid debatt när det handlar om C&R och tävlingar. Inget fel i det.
    Det finns vad jag vet inga vetenskapliga bevis för att övriga arter ökar om gäddan fiskas ur. Men jag fiskar en del på Glafsfjorden och där har de senaste årens gäddtävlingar medfört en kraftig ökning av gös. Nu får man mer gös än gädda på en trollingtur och så var inte fallet tidigare. Så visst har gösen gynnats av tävlingarna. Den sjön ska nu vila innan fler tävlingar får hållas. Det är faktiskt lättare att fiska sönder ett vatten än man tror! Själv anser jag att gäddan är en otroligt viktig bricka i ekosystemet och idkar till 99% C&R. På Värmel-tävlingen förra året hade vi en minigräns och har nu diskuterat även en maxgräns(gäller längd) och en ev. C&R-klass. Men tyvärr kommer det inte att ske i årets tävling då de tekniska frågorna ansågs för stora. Men i framtiden kommer det garanterat finnas. Hoppas få se din Warrior på Värmeln, här har du chansen att få de stora!
    Mvh Micke

    SvaraRadera