tisdag 17 januari 2012

Enkel ismete vippa

Förra säsongen började jag såsom många andra att försöka få till en ismetevippa som är enklare än köpevipporna.
Så jag kollade runt på nätet för där finns det massvis med vippor som folk har donat och fixat med men i stort sett så har alla en sak gemensamt och det är att dom går ut på att linan nyps fast på alla möjliga vis och det var precis det som jag ville komma ifrån, jag ville minimera problemen som kan uppstå såsom isbildning och för hårt eller löst tryck på linan, det är ju inte så skoj att kanske förlora en fin gös pga att inte löser ut.
Så jag tänkte tvärsom som alla andra och fixade denna istället och den har fungerat väldigt bra, även sånna dagar som gösen har varit väldigt försiktig och dom andra i fiskegänget har haft spottade mörtat så har jag fått upp mina.


Ta två buntband (4mm) och lägg ihop dom så spetsarna pekar från varandra, fäst dom med en kort krympslang. Klipp av dom 3 - 4 mm bakom krympslangen.


Fäst sedan "tvestjärten" på själva fjäderstålet med en krympslang, tillräckligt lång så det täcker och ser snyggt ut för det är ju viktigt ;P

Jag använder både köpevippans fjäderstål och som i detta fall även från en vindrutetorkare från bilen (Smyg ut en mörk kväll och sno grannens vindrutetorkare och plocka isär dom, där finns det två styck rostfria fjäderstål i varje torkarblad som fungerar kanon till detta)


Till indikator använder jag lackade pingisbollar och en liten gummipärla (6mm) som håller bollen på plats, gummipärlan blir då också ett bra ställe att sätta ålplingan på.

När jag riggar vippan så har jag en gummisnodd som jag fäster på linan med ett halvslag och sen i vippan (se den översta bilden)

Gummisnodden jag har är en liten snodd som jag köper på granngården som hästfolk använder till att fläta hästens man.

Kanske funkar till att fläta skägget också? ;P


//Mattias

11 kommentarer:

 1. Smart! Tack för att du delade med dig!!
  //Henrik F.

  SvaraRadera
 2. Sökte febrilt på nätet efter din lösning av vippa när ja såg den första gången på bild, men det var inte konstigt att jag inte fann något när det verkligen var DIN lösning också!

  Tack för att du delade med dig!

  /Sparrebo

  SvaraRadera
 3. Rensband fungerar istället för att stjäla från grannen :P kolla 10 kronors marknaden på Coop.

  SvaraRadera
 4. Rensband funkar. Men tänk på att de är lite bredare och styvare så man måste göra dom lite längre. En nackdel är oxå att de rostar ganska fort. Då är köpevippornas stål bättre.
  Mvh Micke

  SvaraRadera
 5. I Fiskefeber #7 använder de Makrolon som är en sorts okrossbar plast...
  Kanske skulle ta sig en titt till glasmästaren och få prova ut detta material.

  /Sparrebo

  SvaraRadera
 6. Dock tror jag mycket mer på Mattias egen konstruktion än den de gjorde i FF...

  SvaraRadera
 7. Makrolon är intressant men det har vi inte testat (ännu). Största fördelen med det är att det saknar "minne". Man kan slå en knut på det och ändå återtar det sin ursprungliga form. Råkar man böja en stålvippa vill den gärna fortsätta vara böjd.
  Att tvinna linan till en ögla och bara hänga över vippan som de gör i Fiske Feber funkar. Men man får räkna med lite fler blindfällningar.
  Mattias vippor funkar väldigt bra. De löser ut lagom lätt men håller samtidigt betesfisken lagom hårt. De är även väldigt enkla att använda. Vill man ha mer motstånd för gummisnodden är det bara att böja ut "tvestjärten".
  Mvh Micke

  SvaraRadera
 8. Patent är sökt, skickar skadeståndskrav snarast ;)

  SvaraRadera
 9. Fredrik, får man % eller?
  Mvh Micke

  SvaraRadera
 10. Bra skit! Tack för en bra guide och tips! Har tillverkat ett gäng vippor med denna lösning som skall testas till helgen :-)

  SvaraRadera