fredag 26 september 2014

Nu ljusnar det.....

Hemma efter några härliga dagar på Gotland (kom hem i onsdags).
Tanken var att vi skulle fiska lite där men med vindar i mer eller mindre stormstyrkor fick vi skippa det den här gången. Man ställde t.o.m in färjorna i måndags, såpass blåste det.
Men Visby har mycket att erbjuda ändå :-)

En ny propeller sitter på båten, tack Propellertrim.se för snabb service och saker börjar falla på sin rätta plats.
Snart är man fit for fight igen!

Jag är en så kallad "återfallsfiskare". Det var alltså först i "vuxen" ålder jag började fiska igen efter många år med helt andra intressen. Det här var i början av 2000-talet och det blev då mestadels spinnfiske efter abborre och nån gädda. Fisket bedrevs med ganska enkla medel och från mindre båtar.
Sedan började vi med trolling och både utrustning, båtar och skulder växte.....
Mest härjade vi på hemmavatten efter gädda och gös men även Vänern fick besök några gånger om året i jakten på lite blankare fiskar. Vi var även med på diverse trollingtävlingar ibland.
2009 började jag och brorsan upptäcka vertikalfisket.
Lite ny utrustning införskaffades och de mindre båtarna dammades av igen. Resten är historia. Ingen har väl undgått att vi fastnat rejält i vertikalträsket och under de senare åren i prickskyttet.
Det är egentligen ganska intressant att se hur fokuset inom fisket har ändrats genom åren. Hur ett intresse kan förgrena sig åt så många olika håll. Ismetet är också ett sånt exempel som i stort sett helt ersatt abborrpimplingen.

Men ibland saknar man det gamla, lite "back to basic" och i mitt fall är det spinnfisket.
Suget efter just spinnfisket har kommit oftare och oftare den här sommaren och jag har som smått börjat bygga upp en arsenal för detta.

Det är först och främst det lite tyngre spinnfisket efter gädda som lockar och några äldre godingar som använts vid trolling har kompletterats med en del nytt.
Hade även tänkt testa lite lättare jerkfiske.
Måste erkänna att det är kul att bredda sitt fiske litegrann. Visst blir det mycket nytt att ta in men samtidigt är man som ett barn på julafton. Allt är spännande!

Även ett par spön och rullar har inhandlats och ett av "prickskytte-seten" har demolerats för att låna ut rullen. Då är det illa.....
Men det här med att köpa nya spön och rullar är inte lätt.
Visst läser man omdömen, tester, reklam och div. fakta men det viktigaste tycker jag är att man trivs med grejerna.
Tänk gärna på att vid t.ex tester är det mycket testpersonens egna önskemål och upplevelser som avspeglas.
Och det är inte alls säkert att du själv upplever samma sak.
Det blir ju alltid ett visst mode även inom fisket och vilka spön som är "heta" just nu varierar kraftigt över lite tid. Men ärligt talat skiter jag i om det är nån "kändis" som designat ett spö och att många därför höjer det till skyarna. Ligger inte spöt skönt i handen när jag testar det i affären kommer det heller inte liggare skönare i handen ute på sjön.
Men att skaffa ny utrustning är ändå lite som att köpa grisen i säcken. Du vet helt enkelt inte om det var ett bra köp förrän du fått testa det ett par gånger själv och med dina egna beten.
Det är också sällan jag köper det dyraste marknaden erbjuder.
Är det frågan om utrustning som jag vet att jag inte kommer att använda så där fruktansvärt mycket, tycker jag inte det är värt det. Visst, fastnar man sedan för en metod som vi gjort för VJ-fisket, kan det däremot vara försvarbart att kosta på sig litegrann. Men att börja med det dyraste tycker jag är dumt.

Avslutar med ett tips för er som liksom jag står i begrepp att inhandla lite nytt:
Passa på nu under hösten!
Mycket av årets grejer ska säljas ut till förmån för nästa års kollektioner och ibland kan man göra bra affärer så här i slutet på säsongen.
Nu är det bara att hoppas på att den här satans blåsten ger sig snart så man kan få komma ut och dänga lite gummi!
Tjipp//Micke


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar