fredag 11 mars 2011

Kvällspyssel inför morgondagen.

Alltid trevligt att pyssla lite inför en fisketur.
Tycker det är kul att tillverka och prova lite grejer ibland.
Vippor till ismetet har jag krånglat lite med. Köpevipporna tycker jag är för korta och lite för veka. Har man en större betesfisk eller tungt bly på så böjer de sig lite för mycket. Är det då även mycket snö på isen syns vipporna knappt över snökanten runt hålet.
Har därför kört några pass med rensband från Biltema. Dessa är betydligt styvare och behöver därför vara mycket längre. 55-60 cm tycker jag är lagom. Då syns de även över snön.
Jag har testat olika indikatorbollar och flera olika linupphängningssystem (kan man säga så?) men till slut har jag fastnat för det här:
Indikatorbollen är tillverkad av en orangemålad pingisboll. Den väger lite och rör sig inte så mycket i vinden som köpevippornas plasthistoria gör.
Över pingisbollen knyter jag ett resårband som sträcks upp ganska hårt. Sen tar jag linan från spöt, formar en ögla och lägger den under resårbandet. Det är en enkel upphängning som samtidigt enkelt löser ut när gösen nappar. Vill jag ha mer motstånd gör jag en längre ögla eller rentav en dubbel. För mindre motstånd läggs linan bara under ett av resårbanden.
Ett problem som mina styvare vippor kan ge är om jag kör med en mindre betesfisk eller med lite/utan bly. Då är det svårt att få rätta böjen på vippan. Man vill helst inte ha en vippa som står rakt upp och luras att det nappat!
Detta har jag löst med att helt enkelt blya vippan!
Knyter ett bly på en krokodilklämma som snabbt sätts på vid behov.
Nu får vippan en fin böj samtidigt som det inte hindrar betesfisken att simma som ett tyngre bly hade gjort.
Har även gjort i ordning en plastlåda till mitt ekolod. Hade lådan varit 5mm högre hade skärmen fått plats i den oxå. Nu böjer sig locket lite men det får gå så länge.
Ska kolla upp om det finns ett tunnare batteri.
Använder Biltemas blyack på 7,2 AH. Det räcker gott och väl för en dags fiske.
Hoppas på att få lämna bra rapporter efter morgondagen!
Tjipp//Micke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar