söndag 28 november 2010

Lite tips på kläder i vinterkylan

Minns ni förra vintern? Hur kallt det var? Hur mycket snö och hur tjock isen var?
Hur tungt föret var med 10-20 cm vatten mellan isen och snön?
Det gör jag.
Jag var arbetslös förra vintern och tillbringade därför en hel del tid på isen. De tuffa förhållandena gjorde att jag ägnade en del av tiden till att försöka klä mig rätt och prova olika klädselmaterial. Dessa tips tänkte jag nu dela med mig av.
Obs! Det finns inga vetenskapliga bevis bakom detta utan är helt enkelt egna erfarenheter från en frusen stackare som försökt härda ut på isen eller i båten.
Hur brukar ni klä er inför en kylig dag utomhus? Flytoverall eller tjocka vinterkläder över ett par mjukisbyxor. Kanske fleece eller ett par långkallingar under?
En tanke som slagit mig flera gånger är att vi inför kylan tar på oss allt tjockare och otympligare ytterplagg. Så fort vi gör en rörelse (borrar i isen, sätter oss ned, ställer oss upp osv) så blir det glipor. De tjocka ytterkläderna är så stela att de inte följer med kroppens rörelser riktigt utan det blir glipor som släpper in kylan under dem. Avståndet från kroppen ut till ytterplaggets foder blir ganska långt och när kall luft sipprar in klarar inte kroppstemperaturen att värma upp detta utrymmme och vi börjar frysa, hur tjocka dina ytterplagg än är.
Jag har därför testat att ha flera lager av tunna, tajta kläder närmast kroppen istället. Tanken är att kroppens egen värme ska stanna nära kroppen. Men även materialet i kläderna är väldigt viktiga.
Först kör jag med ett tunt underställ. Mina gamla sk superunderställ i polyester har jag kastat.
Ni har säkert känt det: Efter en svettig promenad i snön, hur det blir ett kallras över ryggen när understället transporterar bort fukten. Just då värmer det inte ett dugg utan kyler bara. Istället använder jag ett ställ i ull. Det värmer hela tiden, även när svetten transporteras ut till nästa lager. Fleece funkar bra i nästa lager. Mjukisbyxorna i bomull kan ni lämna hemma. Detta gäller även skjortor och t-shirts, de kyler mer än värmer eftersom de håller kvar fukten.
Är det riktigt kallt kan ett tredje lager användas, speciellt på överkroppen och här kommer en riktig klassiker in i bilden: Fiberpäls. Alltså den hederliga Helly-Hansen tröjan! Det finns nog inget material som värmer så bra som just fiberpäls i förhållande till sin tjocklek och smidighet. I riktigt sträng kyla använder jag även långkallingar i fiberpäls istället för fleecen i lager två. Fiberpälsens nackdel är vind och fuktkänslighet och därför behöver den skyddas av bra ytterplagg. Är det inte så kallt funkar sk funktionskläder riktigt bra. Alltså kläder som är vind och vattentäta men som samtidigt andas bra. Regnar det inte alltför mycket är softshell underbart. Men vid sträng kyla åker ju givetvis de tjocka och otympliga vinterkläderna/flytoverallen på. Men nu gör det inte så mycket att det blir glipor längre eftersom kroppen får hjälp av materialet närmast att lagra värmen. Viktigt är dock att stänga till i halsen (polo, halsduk osv). Bygger man upp klädseln i flera lager är det även enklare att ta på/av sig och justera efter kylan.
På fötterna gäller samma sak. Ingen bomull och gärna två lager strumpor/sockor. Sen ett par sköna stövlar/kängor.
Huvudet är kroppens skorsten och måste skyddas väl. Vind och vattentät mössa. Gärna i kombination med en rånarluva. Här är den modellen som är öppen för hela ansiktet bäst. Är det varmt kan den nämligen hasas ner och användas som krage/halsduk. Vid kyla dras den upp och gärna lite över näsan. Din egen andedräkt värmer då upp ansiktet. Om du ätit vitlök lär du snart märka det! Mössor med pälsfoder är varma och sköna.
Händerna är svåra och här är mitt stora problem. Torra handskar (ta med flera) och kanske nån slags värmekuddar i är mitt enda tips.
Till sist men ack så viktigt! Hur väl du än klätt på dig har vi glömt en sak och det är en sak som vi absolut inte vill frysa om. Könsorganet!
Kalsonger och trosor är nämligen vanligtvis gjorda i bomull och det vill vi absolut inte ha närmast kroppen. Ska prova lite nytt här under vintern så jag får återkomma med resultatet lite senare. Även ett underställ i bambu ska testas.
Det blev lite torrt och tråkigt skrivet det här men jag hoppas att det kan hjälpa nån att hålla värmen i vinter. Om nån annan har några bra tips eller ideér får ni gärna skriva en kommentar.
Ställen jag brukar handla på med bra grejer till bra priser är:
http://www.engelsons.se
http://www.idefixteko.se
Tjipp//Micke

2 kommentarer:

  1. Dom där Antarktisgrabbarna har visst sidenunderkläder som ska vara extremt bra för att leda bort fukt. Det kanske finns sådana att få tag i på nätet.

    SvaraRadera
  2. Hejsan Kaj.
    Siden var helt nytt för mig. Tack för tipset!
    Jag vet att många fjällvandrare och liknande använder ett underställ som påminner om en nätbrynja. Materialet är ull. Ser inget trevligt ut men ska tydligen vara väldigt bra.
    Olika underställ finns det gott om men just kallingar är det lite sämre med. Får söka lite får vi se.
    Mvh Micke

    SvaraRadera