söndag 6 november 2016

Test av haspelspön för gös och gädda

Tanken slog mig redan under sommarens tävling GösBorren: "Jag saknar rätt spö till det här".
Spön för abborrfiske har jag givetvis sedan tidigare men just ett spö med krut nog att verkligen nita fast ett bete i gösarnas hårda käftar har jag saknat. När dessutom mycket av sommarens spinnfiske efter gädda har varit experimenterade med mindre beten, alltså Downsizing, väcktes tanken att försöka hitta ett spö till både gös och gädda. Och denna gång var det ett haspelspö jag var på jakt efter.

Tack vare den bästa sportfiskebutiken Böjda Spön fick jag chansen att låna fyra spön för testande och det är detta resultat jag vill dela med mig av här.
Men tänk gärna på att sådana här test i mångt och mycket speglar testpersonens egna åsikter och det är inte alls säkert att ni själva upplever samma sak.

Spöt skulle klara av följande kriterier:
Kasta gummijiggar mellan ca 13-18 cm. Vikterna på dessa hamnar från cirka 30 gram upp till 50-60 gram beroende på utförande och skallar.
Skeddrag, spinnare, ytbeten och wobbler runt 15 cm var andra tänkbara beten som det måste klara.
Jag gillar styvare spön med ryggrad nog att kroka fast fisken och samtidigt kunna drilla in den med kontroll och med en topp som inte är alltför mjuk för att kunna styra ytbeten och liknande.  Men ändå vill jag inte ha påkar. Klingan ska vara följsam och dämpa fiskens knyckar på ett effektivt sätt. En för styv klinga blir gärna "ryckig" med stor risk för tappad fisk som följd.
Eftersom spöt också skulle användas till lättare gäddfiske som ju faktiskt blir lite finessfiske, vill ja inte ha ett för långt bakhandtag, tycker det passar bättre på spön för tyngre fiske.
Känslighet i klingan är svårt att bedöma under ett sånt här kort test men spöt ska i alla fall tydligt registrera när jiggen lägger sig på botten.
Det fick dessutom inte vara för dyrt. Det här kommer bli en extrautrustning i båten och därför kanske inte användas så mycket, därför prioriterades ett lite lägre pris och samtliga spön ligger just nu runt tusenlappen, förutom en joker då.....
Spöt skulle dessutom vara roligt att fiska med! Ärligt talat skiter jag faktiskt i vilka spöringar som används eller vilket superduper rullfäste det sitter på. Har inte spöt bra balans och är roligt att använda är det inget för mig ändå.

Tre beten valdes ut: Ett Atom 35 grams skeddrag, en Darts Shad 18 cm som med en skalle på 10 gram hamnar på 49 gram totalt och till sist en PigShad Jr som med Storms superba skruv och lösa vikter hamnar på 72 gram med 15 grams vikten monterad. PigShaden är egentligen för stor för mitt tänkta fiske och till dessa används alltid spinnutrustningen. Men eftersom vikten hamnade under spönas maxangivelse var det kul att testa.
Förutom dessa tre beten testades även en mängd mindre beten som t.ex Westins ShadTeez 12 cm och Rapala Minnow Spoon. Samtliga spön i testet kastade dessa mindre beten med bravur och därför redovisar jag inte de resultaten här.

Som rulle användes en Okuma Ceymar C40. En kanonrulle sett till det låga priset. Linan är 0,25 och kommer från Darts. En mjuk och mycket bra lina, speciellt till haspel.

Men nog tjatat.....Nu testar vi!
Först ut är ett BFT Roots 8,6 med kastvikt upp till 90 gram.
Egentligen ett dyrare spö men med bra rabatt just nu hamnar priset bra till. Ett mycket snyggt spö med helkorkshandtag. Längden på bakhandtaget, mätt från butt till centrum av rullfästet, är 45,5 cm och det är lite i längsta laget för mig. Det är också lite för mjuk topp för min smak. Som enbart jiggspö skulle det funka bra men inte som det allroundspö jag letar efter.
Det kastar otroligt bra och har också den känsligaste klingan i testet. Kastar även det tyngsta betet, PigShaden med bravur men däremot tappar klingan lite av känsligheten när man fiskar med så här tunga beten och spötoppen får jobba hårt. Jag håller gärna ena handen framför rullen när jag fiskar med haspel och tyngre beten. Och då hamnar fingrarna gärna på gängorna till rullfästet vilket inte är så trevligt. Det är faktiskt synd att toppen är så mjuk för resten av klingan är mycket skön.

Savage Gear Black 8,3 fot och kastvikt mellan 20-60 gram är nästa spö.
Lättaste spöt i testet och mycket snyggt med delat bakhandtag och ett väldigt skönt främre handtag.
Det bakre handtaget är endast 34 cm och det blir faktiskt på gränsen till för kort istället. Den snabba klingan laddar bra vid kastet och spöt är väldigt allround inom viktangivelsen. PigShaden funkar att hiva iväg men det känns att här går gränsen. SG spöt tycker jag har en ärligt satt viktangivelse.
Spöt är mycket skönt att fiska med men klingan hade kanske gärna fått vara något känsligare.

Westins W3 Powercast 8,3 fot 20-80 gram är ett mycket snyggt spö med blanksvart klinga och korkinlägg i den svarta EVA:n.
Men längden på bakhandtaget är på tok för långt med sina 49 cm. Däremot är det främre handtaget väldigt skönt. Initialt känns det som om det här spöt har den styvaste klingan. Det kastar ändå de små betena med överraskande bra resultat men när betesvikterna börjar komma över 60 gram tappar klingan plötsligt sin styvhet och börjar svampa betänkligt. Enligt min mening är detta spö därför ganska så överklassat. Trots att klingan är skapligt känslig känns ändå spöt som ganska anonymt. Det gör jobbet, ingen tvekan om det, men jag får ändå inte rätta känslan med det.

Testets joker är ett Fladen Vantage 8 fot upp till 80 gram.
Jag kunde bara inte låta bli att ta med det.
Det här är det billigaste spöt av dem alla med ett pris runt 500:-. Med sin lite tjockare klinga och färre antal spöringar än de andra, påminner det en hel del om gamla glasfiberspön från förr. Men där tar liknelserna slut.
Den metallicgröna (gäddgrön?) klingan är väldigt lätt och tillsammans med korkhandtagen där det bakre är precis lagom långt med sina 35,5 cm och dessutom snyggt delat, känns det genast modernare.
Det är när vi börjar kasta de olika betena som den verkliga överraskningen kommer. Spöt är nämligen en riktig kastkanon....och det med testets samtliga beten! Klingan hade i och för sig gärna fått vara lite känsligare men sett till helheten blir man bara imponerad. Det här hade inte jag räknat med!

Så vilket spö blev då favoriten?
Ja det var faktiskt ganska enkelt. För mitt fiske passar Savage Gear Black spöt bäst och detta har fått jobba en del under sensommar/höst.
De första omdömena har visat sig stämma ganska bra och det är ett väldigt roligt spö att fiska med. Däremot hade faktiskt gärna klingan fått vara ännu styvare. Det har en skaplig ryggrad men när 100+ gäddorna kliver på saknas det lite power.
Men för de större abborrarna, gösarna och de mindre gäddorna som valt att hälsa på i båten under säsongen har spöt varit riktigt kul att använda.

Även Fladen spöt fick stanna kvar hemma. Jag menar, ett spö för några ynka hundralappar lämnar man ju inte tillbaka......
Tyvärr har det inte fått känna på några större fiskar ännu så det är svårt att sätta ett betyg på det nu. Behöver nog återkomma till det.

Samtliga spön, beten och övrigt finns hemma hos Böjda Spön. Ta er gärna en tur dit och bedöm grejerna själva :-)

Tjipp//Micke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar