söndag 29 november 2009

Oturen grinar i ansiktet!

Söndag... Lugna vindar, varmt väder och t.o.m en sol som tittar fram. För egen del har detta varit en fiskefri helg, andra åtaganden har fått komma före.
Men Mattias och farsan hade planer på en Vänertur. Tillsammans med två andra båtar härifrån Arvika åkte de till Tösse. Förväntningarna var stora, det fanns fisk i området och farsan skulle äntligen få testa nya båten på Vänern.
Men vad händer...?
Jo, när de ska lägga i båten är elvinschen på trailern stendöd! Mattias rycker isär kontakten och byglar förbi denna, men icke. Batteriet är ok så felet är allvarligare än så.
Det är bara att bita i det sura äpplet, spänna fast båten igen och åka hem. Till råga på allt verkar det vara en riktig nappardag oxå. Iallafall om man läser bloggarna.
Detta är sånt som kan få den mest lugne att löpa amok!
Satt och funderade på en sak: Människan är ju av naturen lat. Tänker på farsans båt som har autopilot, elriggar, elvinsch på trailern och även elektriska planerboardsrullar har diskuterats. Vi har plotter för att slippa navigera, ekolod för att slippa loda, vhf för att slippa skrika.
Vi vill alltså slippa allt som är jobbigt, men samtidigt blir vi väldigt sårbara. Står oss helt slätt om elektroniken börjar krångla, om insprutningen på motorn strejkar, om datorn på densamme eller dragbilen ger upp. Gammaldags förgasare går ju iallafall riva isär själv. Brytare går att fila. Mekaniska delar brukar för det mesta kunna skrämmas igång lite hjälpligt. Om inte annat brukar dessa saker kunna besiktigas med blotta ögat. Elektriska grejer går och går, ända tills de går sönder och varje gång detta sker blir vi lika förvånade!
Men nu har jag lösningen!!
Nästa trollingbåt ska bli en riktig vikingabåt! Men eftersom jag är lat behöver jag åtta galärslavar som ska ro. Några frivilliga? Behöver även en navigatör och en lodare. Sen ska det ut och trollas! Som på den hederliga gamla goda tiden då sjömän var sjömän!
Med hjälp av årorna kan farten bestämmas perfekt till flötestrolling, löjtrolling och göstrolling. Men när det är plastbeten och 3 knop på Vänern som gäller blir det lite jobbigt.
Men då får piskan vina!!
Mvh Micke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar